Składniki na ciasto wg. Ramseya Gordona :
Składniki na farsz i masę śmietanowo jajeczną:
- podwójna pierś z kurczaka
- duże opakowanie szpinaku świeżego lub opakowanie szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- przyprawa do kurczaka
- oliwa
- 3 jajka
- 200ml kwaśnej śmietany 18%
Wykonanie ciasta:
Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty.
Wykonanie farszu:
1.Na dużą rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Następnie wrzucamy na nią szpinak, który zacznie szybko tracić swoją objetość. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Solimy do smaku. Mieszamy uważając aby nie przypalić szpinaku.
2. Na odzielnej patelni podsmażamy/dusimy pokrojona w drobne kawałki pierś z kurczaka i przyprawiamy ją ulubiona przyprawą.
3.Pierś z kurczaka dodajemy do szpinaku, mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia.
4. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczno śmietanową. Do 200ml kwaśnej śmietany wbijamy 3 jajka, solimy do smaku i dokładnie miksujemy.
5. Na formę wyłożoną ciastem kładziemy farsz i zalewamy go przygotowaną wcześniej masą.
6. Tartę posypujemy startym serem lub obkładamy ją cienkimi plasterkami sera.
7. Wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika do 180C na ok 20-25min. lub do ładnego zarumienienia wierzchu tarty.
Gotowe :) Smacznego!
Mam nadzieję, że przepis się spodobał. Zapraszam na mój kanał YT www.youtube.com/TheAmmisu
oraz facebooka www.facebook.com/Theammisu :)
Pysznie i zdrowo! Bardzo lubię takie przepisy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
www.porcelanna.pl